Back

Ce a declarat Mihai Tomescu, președinte ANPD, în cadrul vizitei efectuate la unitatea protejată UtilDeco

Am fost să vizitez un best practice de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilități. Împreună cu Angela Achiței, am vizitat atelierele unității protejate UtilDeco ale Fundației ”Alături de Voi” România și am stat de vorbă cu oamenii valoroși din aceste ateliere. Cred într-un model responsabil, cinstit și sustenabil de muncă alternativă și voi face o prioritate pentru a stopa specula și inechitatea pe care, din păcate le regăsim, și într-un astfel de ecosistem de muncă reprezentat de unitățile protejate”, a declarat Mihai Tomescu, președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.

Aflat într-o vizită de lucru în județul Iași, președintele ANPD împreună cu Directorul autorității Dinică Petre, au ales să vină în vizită la UtilDeco și să culeagă feedback cu privire la provocările și oportunitățile pe care le au unitățile protejate din România. Vizita a durat aproximativ 3 ore, fiind aduse în discuție mai multe aspecte problematice care există în piața unităților protejate și cum poate fi mai bine reglementat și monitorizat acest sector.

Gallery slideGallery slideGallery slide

Fundația ADV România care deține unitatea protejată UtilDeco, coordonează activitatea Observatorului de Integritate UPA, unde periodic analizează date din sector și propune soluții pentru ca unitățile protejate să funcționeze într-un cadru legal și etic. Una din problemele sesizate este legată de intermedierea ”mascată” de produse și servicii, care creează un dezechilibru în piață, atât la nivelul unităților protejate care au investit în linii de producție și calificare personal, dar și la nivelul furnizorilor clasici, care au concurență neloială cu alți furnizori care își vând produsele prin unități protejate care le intermediază.

Am povestit despre proiectul de lege privind funcționarea unităților protejate inițiat de ADV România, Ambasada Sustenabilității în România, RISE România, clusterul ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” și o serie de unități protejate și companii; despre o ”lista de întrebări si răspunsuri privind funcționarea UPA” care va fi publicată pe site-ul ANPD; despre nevoia de control și monitorizare a unităților protejate care încalcă regulile de funcționare și alte aspecte care țin de drepturile persoanelor cu dizabilități în ceea ce privește angajarea; despre elaborarea unui Ordin Comun cu ANAF-ul privind controlul unităților protejate și cum pot fi utilizate fondurile europene să sprijine mai mult inserția socio-profesională a persoanelor cu dizabilități”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social și președinte al grupului ADV România.

Gallery slideGallery slide

Doar într-un ecosistem favorabil, putem multiplica impactul social în comunitate. Iar parteneriatul public-privat este vital pentru a crea un teren favorabil!

Astfel de vizite în teritoriu sunt foarte utile pentru a înțelege la ”firul ierbii” care sunt provocările și oportunitățile pe care le are un sector, așa cum este cel de inserție și angajare protejată.

utildeco
utildeco