Marketplace de economie socială dedicat companiilor pentru cumpărături prin legea 448/2006. Iată ce am realizat prin acestă Unitate Protejată în 2016! Nu găsești produsul dorit? Scrie-ne!

Povestim

Suntem cea mai mare întreprindere socială din România, dezvoltată în interiorul Fundaţiei „Alături de Voi” România în 2008. Acest concept a fost premiat cu titlul “Antreprenorul Social al anului 2016” în competiţia realizată la nivel mondial de Ernst&Young. Totodată, suntem singurul model de bună practică recunoscut de Comisia Europeană în România. Detalii


Orice companie cu peste 50 de angajaţi din România este penalizată lunar în cazul în care nu are 4% persoane cu dizabilităţi angajate. Suma creşte în funcţie de numărul de angajaţi şi se virează obligatoriu către bugetul de stat prin declaraţia 100 – „vărsăminte pentru neincadrarea persoanelor cu handicap”.

Scenarii:


  • Firma are 50 de angajaţi – penalizare 1450 LEI / lună. (~322 euro)
  • Firma are 100 de angajaţi – penalizare 2900 LEI / lună. (~644 euro)
  • Firma are 500 de angajaţi – penalizare 14.500 LEI / lună.(~3.222euro)
  • Firma are 1000 de angajaţi – penalizare 29.000 LEI / lună. (~6444 euro)

Conform legii 448/2006, există două variante:


a) Achiţi în continuare lunar această sumă către bugetul de stat (suma ajunge în fondul general de stat şi nu într-unul destinat serviciilor sociale pentru persoane cu dizabilităţi)

b) Lucrezi cu UtilDeco şi primeşti peste 20.000 de servicii şi produse în schimbul acestei taxe, pe care le poţi obţine fără alte costuri suplimentare prin platforma Charity Cash & Carry – www.utildeco.ro, precum şi servicii turistice prin agenţia noastră de turism: travel.utildeco.ro

În plus, 100% din profitul pe care îl obţinem este reinvestit în programele sociale dezvoltate de Fundaţia ADV România.tu alegi unde reinvestim 100% din profitul obţinut:

1. CLUBUL TINERILOR

 
 

Periodic, vin în jur de 150 de copii şi tineri din familii sărace, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, cu dizabilităţi, de etnie roma sau proveniţi din casele de copii.

Aici beneficiază de un pachet integrat de servicii sociale şi educaţionale care le dezvoltă abilităţile de viaţă independentă, le asigură continuitatea educaţiei şi îi ajută să depăşească momente dificile legate de depresie, violenţă, abuz sau alte probleme sociale.

Tot de aici recrutam si tinerii care lucreaza in atelierele UtilDeco. Intervenţia este continuată în comunitate, prin campanii de informare derulate în şcoli şi licee pe diferite teme, de care beneficiază anual peste 10.000 de copii şi tineri.

2. SALARIILE CELOR PESTE 30 DE PERSOANE CU DIZABILITĂŢI ANGAJATE

 
 

Fiind vorba de locuri de muncă protejate, UtilDeco asigură servicii suplimentare de integrare socio-profesională, consiliere și orientare profesională, calificare la locul de muncă și asistență continuă în dezvoltarea individuală a potențialului fiecărui angajat, transformând dizabilitatea în abilitate. 
În atelierele noastre sunt angajate peste 30 de persoane cu dizabilităţiîn domenii precum arhivare şi depozitare documente, croitorie şi personalizare, pictură, tipografie sau turism..

3. AGENŢIA DE PLASARE & ASISTENŢĂ LA LOCUL DE MUNCĂ

 
 

Acest serviciu inovativ asigură în premieră în România integrarea tinerilor din grupuri vulnerabile pe piaţa neconvenţională a muncii prin oferirea unui pachet integrat de servicii sociale şi de ocupare:

  • evaluare şi testare competenţe;
  • consiliere şi orientare profesională;
  • calificare profesională;
  • internship la UtilDeco;
  • mediere şi angajare pe piaţa muncii;
  • jobcoaching pentru menţinerea locului de muncă cel puţin 6 luni de la angajare.

4. PROIECTUL PARTENERIAT PENTRU INCLUZIUNE

 
 

Fondurile europene reprezintă oportunitatea actuală de dezvoltare a României, însă pentru a atrage aceste fonduri e nevoie de cofinanţare cash care poate varia între 2-40% din valoarea proiectului, respectiv de cash flow pentru implementare.

ADV România a implementat peste 75 de proiecte europene şi a atras în 14 ani de activitate peste 17 milioane de euro finanţare nerambursabilă, oferind servicii gratuite în comunitate, investind în inovaţie socială, creând locuri de muncă, realizând achiziţii de la operatori economici şi contribuind direct la bugetul consolidat al statului prin taxele şi impozitele plătite anual.

 

Aici începe povestea noastră

 
deco-story-1.jpg

2002

 

 

Fundaţia Alături de Voi România

 

Povestea noastră nu are dragoni şi prinţese, este o poveste la care scriem zilnic pagini noi, cu provocări şi eforturi, cu zâmbete şi reuşite.

Uneori, e de ajuns să ai un singur erou principal pentru a începe o poveste. Aşadar, a fost odată că niciodată “Fundaţia Alături de Voi”, înfiinţată în 2002 de către Angela Achiţei, cu sprijinul celor de la Holt International Children’s Service USA.

Încă un ONG care trăieşte din donaţii, nimic special – ar putea crede căpcăunii din povestea noastră – un proiect care nu poate supravieţui în timp.

Misiunea a fost incluziunea persoanelor seropozitive HIV şi din alte grupuri vulnerabile, a tinerilor ce proveneau din sistemul de protecţie a copilului aşadar, am început să angajăm psihologi şi asistenţi sociali, să ne dorim un progres în fiecare zi pentru noi şi beneficiarii noştri.

andrei.jpg

A fost odata…

 

 

Povestea unui tânăr

 

Gândeşte-te la povestea unui tânăr dintr-un centru de plasament: obişnuit timp de 18 ani să trăiască într-un ecosistem unde avea asigurate condiţii minime de cazare şi masă. La majorat el nu primeşte cadouri, el este evacuat în stradă, fără a fi pregătit pentru viaţa de zi cu zi.

Cum anii trec ireversibil, am vrut să îi pregătim pe aceşti tineri pentru un viitor în care nu sunt asistaţi social, ci angajaţi model, care pot duce o viaţă normală fără grija zilei de mâine, cu familie, fără dizabilităţi, ci abilităţi.

fish-1.jpg

2006

 

 

Un viitor mai bun?

 

Un vechi proverb spune: Dă-i unui om un peşte şi va fi sătul pentru întreagă zi, învaţă-l să pescuiască şi va fi sătul o viaţă întreagă.

Aşadar, am propus şi câştigat proiecte europene prin care am adus formatori, am cumpărat utilaje, am investit în trainguri de specialitate cu dorinţa de a oferi un loc de muncă persoanelor cu dizabilităţi.

Astfel, Fundaţia Alături de Voi punea piatra de temelie în anul 2008 la ceea ce mai târziu avea să fie cunoscut sub numele de “economie socială”. Noi am ales să nu oferim doar un loc de muncă, ci un întreg pachet de servicii sociale ce include consiliere, training, orientare profesională şi asistenţă la angajare, inclusiv pe piaţa liberă a muncii.

utildeco-dragon.jpg

2008

 

 

UtilDeco devine unitate protejată

 

Am început cu 1 angajat şi, la fel ca Făt-Frumos din Lacrimă, am crescut în ultimii ani cât alţii într-o viaţă, am construit clădiri care acum sunt “a 2-a casă” pentru 65 de angajaţi, strategic aşezaţi în 4 centre din România.

Am dezvoltat o unitate protejată ce include ateliere de croitorie şi tipografie, foarte bine utilate, pentru a asigura producţia unor produse cu adevărat calitative, personalizate la comandă până la ultimul detaliu. În 2012, am construit la standarde europene primul depozit de arhivare şi depozitare documente din regiunea Nord-Est. În 2016 am lansat agenţia de turism UtilDeco Travel şi platforma Charity Cash & Carry.

O astfel de poveste merită propriul nume – şi l-am găsit – este UtilDeco, astăzi, cea mai mare unitate protejată autorizată din România şi singurul model recunoscut de Comisia Europeană. Acum, 36 de persoane cu dizabilităţi lucrează la UtilDeco.

Ne lovim des de prejudecăţi care spun că un produs realizat de persoanele cu dizabilităţi nu este de calitate. Râdem, şi ne motivează şi mai mult să demonstrăm că oferim preţuri competitive şi calitate premium.

angela.jpg

2016

 

 

Planurile pentru 2017

 

Suntem aici şi în 2017, iar Fundaţia ADV România continuă povestea cu 18 milioane de euro atrase în comunitate şi 70 de proiecte europene implementate.

Fundaţia ADV România este iniţiatorul Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, înfiinţată în august 2014, având în prezent un număr de 21 de membri, ONG-uri autorizate că furnizori de servicii sociale din Regiunea Nord Est. Preşedinţia primului mandat este deţinută de către ADV România, prin reprezentantul legal, Angela Achitei.

Începând cu iulie 2015, ADV România este membră în Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional 2015-2020 – ADR Nord Est, şi din aprilie 2016, membră a Coaliţiei Anti-sărăcie.