Back

ANPDPD a publicat un set de întrebări și răspunsuri privind funcționarea unităților protejate

ADV România împreună cu partenerii de la Ambasada Sustenabilității în România, RISE, FONSS și mai multe companii și unități protejate autorizate, au solicitat ANPDPD să clarifice o serie de aspecte legate de achizițiile rezervate.
Ne bucurăm că în urma acestui demers autoritatea a dat curs solicitării și a actualizat secțiunea „Întrebări și răspunsuri privind funcționarea unităților protejate”, preluând în mare parte propunerile primite.
Deși apreciem acest efort, am constatat că unele răspunsuri legate de intermediere și despre ce înseamnă un produs/serviciu realizat prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități produc în continuare confuzie.
Este esențial ca ANPDPD să clarifice ce achiziții se pot deduce din cota pe dizabilitate plătită la bugetul de stat. Datele pentru anul 2022 indică practici incorecte în sector. Există unități protejate cu 3-4 angajați, care au cifre de afaceri nerealiste, fiind evident faptul că fac vânzare/intermediere cu produse de la furnizori și prestatori terți, care nu sunt unități protejate.
În acest sens, partenerii demersului au revenit cu o nouă solicitare de clarificare către ANPDPD.

Pe site se regăsește și următorul răspuns la întrebarea abordată de către noi în ultima perioadă în spațiul public:

Cine poate desfășura activități de vânzări și/sau intermedieri ca unitate protejată și în ce condiții?

Răspunsul publicat de ANPDPD pe site-ul propriu este: ”Unităţile protejate autorizate înfiinţate în cadrul organizaţiilor persoanelor cu handicap, pot desfăşura şi activităţi de vânzări şi/sau intermedieri, cu condiţia ca minimum 75% din profitul obţinut să fie destinat programelor de integrare socioprofesională pentru persoanele cu handicap din organizaţiile respective. Aceste unităţi protejate au obligaţia prezentării unui raport financiar la fiecare început de an, din care să rezulte cum au fost utilizate fondurile obţinute prin activitatea comercială.
Activitățile de intermedieri prevăzute se referă numai la produse și/sau servicii oferite de către o altă unitate protejată autorizată potrivit dispozițiilor legii nr. 448/2006.”

În concluzie, orice alte vânzări/intermedieri cu produse și servicii care nu sunt realizate de către alte unități protejate sunt ilegale!

Consultă lista integrală de întrebări și răspunsuri

Util Deco
Util Deco
http://www.digitalgoal.ro