Back

AFIN IFN S.A., Instituție unde suntem acționari și membri fondatori, a dat startul creditării

Începând din acest an, am devenit acționari și membri fondatori AFIN IFN S.A., prima instituție financiară nebancară care oferă credite EXCLUSIV operatorilor economici cu impact social. Ne-am bucurat să putem contribui la construirea acestei noi instituții financiare, atât de necesare ecosistemului economiei sociale din România, prin aportul nostru financiar la constituirea capitalului social de start.

 

AFIN IFN S.A. este prima instituție financiară nebancară din România cu capital privat dedicată exclusiv sectorului economiei sociale. Organizația a fost creată prin aportul financiar al mai multor jucători din sectorul economiei sociale din România, printre care ne numărăm și noi.

În urma unui proces complex, AFIN IFN S.A. a fost înregistrată în Registrul General al IFN-urilor ținut de Banca Națională a României, echivalând cu faptul că poate începe activitatea de creditare.

Operatorii economici cu impact social pot depune cererile pentru obținerea unuia dintre cele trei tipuri de împrumuturi:

  • AFIN CAPITAL – Credite pentru capital de lucru
  • AFIN INVEST – Credite pentru investiții
  • AFIN PUNTE – Credite punte

Toate creditele oferite sunt în RON, pentru ca antreprenorii și afacerile lor să fie protejate de riscul fluctuației cursului valutar sau de alte riscuri adiționale. Valoarea medie a unei finanțări va fi de 100.000 de lei, corelată cu dimensiunea activității și capacitatea de rambursare a beneficiarului.

AFIN IFN S.A. va oferi asistență în procesul de întocmire a dosarului și pe parcursul procesului de creditare, precum și consultanță și mentorat pe tot parcursul colaborării.

Un nou model de finanțare

AFIN IFN SA va răspunde unei nevoi stringente existente în piață: aceea de a asigura accesul la finanțare pentru operatorii economici cu impact social din România, care au nevoie de resurse pentru a se dezvolta.

Unicitatea acestei instituții vine din faptul că va fi capabilă să facă analiza de bonitate ținând cont atât de viabilitatea economică și financiară a proiectului, cât și de indicatorii de impact social, specifici operatorilor din acest sector. Totodată proiectul își dorește să ofere consultanță de specialitate operatorilor economici cu impact social pentru a-și dezvolta proiectele și pentru a deveni eligibili în vederea creditării.

AFIN IFN S.A – O instituție unică în România

AFIN IFN S.A. a luat naștere anul trecut, la inițiativa consorțiului format din Fundația „Alături de Voi” România, FEBEA – Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative, Patria Credit IFN și a unor persoane fizice cu experiență în sistemul bancar și în aria economiei sociale. Instituția s-a înființat printr-un proces unic de participare colectivă la formarea capitalului social de start, având în prezent 170 de acționari fondatori, majoritatea antreprenori sociali.

Încă de la înființare, AFIN și-a stabilit prin actul constitutiv o misiune socială, fiind prima instituție financiară nebancară care va funcționa ca întreprindere socială. Atestarea certifică obligațiile sociale pe care AFIN și le asumă: de a-și respecta misiunea socială, de a reinvesti minim 90% din profitul organizației pentru a aduce plus valoare operatorilor economici cu impact social pe care îi va sprijini și de a avea o politică salarială echitabilă.

Mai multe informații despre creditele oferite de AFIN IFN S.A. găsiți aici: https://www.afin.org.ro/credite/.

utildeco
utildeco