Back

3 decembrie – “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități”

Astăzi, 3 decembrie 2021, este marcată în toată lumea “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” cu scopul de a promova drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități și de a crește gradul de conștientizare în societate a situației acestor persoane.

În prezent din totalul de peste 7 miliarde de oameni din populația mondială mai mult de 1 miliard de oameni, adică cca. 15% din populație, trăiesc cu o formă de dizabilitate.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” a fost stabilită în 1992 prin  Rezoluția 47/3 a Adunării Generale a Națiunilor Unite . Această zi dedicată persoanelor cu dizabilități își propune să promoveze drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități și să crească gradul de conștientizare în societate a situației acestor persoane.

Anul acesta tema pentru “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” este „Conducerea și participarea persoanelor cu dizabilități către o lume incluzivă, accesibilă și durabilă post-COVID-19”.

În întreaga lume pe 3 decembrie au loc anual evenimente speciale. Dintre evenimentele de anul acesta menționăm:

 

La noi în țară “Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități” este, de asemenea, marcată anual prin evenimente dedicate. Anul acesta colegul nostru Andrei Necula este promotor al evenimentului Un 3 decembrie ALTFEL, organizat de asociația Open Your Heart & Magda Coman. Evenimentul Un 3 decembrie ALTFEL își propune să prezinte povești de viață ale unor oameni care și-au autodepășit condiția cu determinare, curaj și optimism.

Andrei Necula s-a alăturat Fundației Alături de Voi România în calitate de voluntar, în urmă cu 7 ani. Și-a început activitatea la UtilDeco în cadrul Departamentului de Arhivare a Documentelor, iar astăzi este coordonator financiar. În prezent este student la cea de-a doua facultate.
Povestea lui Andrei ne arată că dizabilitatea poate fi transformată în abilitate și ne inspiră să continuăm demersurile noastre pentru a susține persoanele cu dizabilități.

În cadrul UtilDeco la nivelul anului 2020 au existat 25 de locuri de muncă protejate. În echipa noastră și-au desfășurat activitatea 18 persoane cu dizabilități și 7 persoane din alte categorii sociale vulnerabile.

Ne bucurăm că împreună reușim să transformăm dizabilitatea în abilitate!

UtilDeco
UtilDeco
https://www.utildeco.ro