Back

ADV România – 20 de ani de excelență în domeniul Economiei Sociale

Fundația „Alături de Voi” România (ADV România) a împlinit anul acesta 20 de ani de la înființare. ADV România este o organizație neguvernamentală cu statut de întreprindere socială de inserție. Fundația a fost înființată în 2002 și are ca misiune incluziunea și ocuparea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri sociale vulnerabile.

Încă de la început fundația și-a propus să aducă un impact social pozitiv, contribuind la dezvoltarea comunității. Domeniul Economiei Sociale are drept obiective identificarea și implementarea de soluții viabile la probleme sociale, economice și de mediu ale comunităților.

ADV România este unul dintre actorii de seamă ai domeniului Economiei Sociale din România.

În cei 20 de ani de activitate fundația ADV România a înființat mai multe întreprinderi sociale, urmând o abordare integrată în domeniul Economiei Sociale.

În 2004 a fost creat Clubul Tinerilor, un centru de zi pentru copii și tineri proveniți din categorii sociale vulnerabile.

În 2008 a fost înființată unitatea protejată autorizată și întreprindere socială de inserție UtilDeco. La UtilDeco au fost create peste 150 de locuri de muncă, din care mai mult de jumătate pentru persoane cu dizabilități și din alte categorii sociale vulnerabile. UtilDeco a inclus în portofoliul său producția de echipamente de lucru, uniforme, îmbrăcăminte de protecție, inclusiv design personalizat; servicii de print digital și offset pentru materiale publicitare; producția de ambalaje biodegradabile; servicii de arhivare și depozitare documente; producția de decorațiuni și forme volumetrice din polistiren; servicii de securitate și sănătate în muncă (SSM) și servicii pentru situații de urgență (SU).

În 2016 a fost creată prima agenție de plasare și asistență la locul de muncă din România pentru persoanele cu dizabilități – întreprinderea socială Job Direct.

În 2017 a fost înființată întreprinderea socială Wise.travel, de tour operator în domeniul turismului.

În anul 2018 a fost creată Academia ADV (în cadrul căreia sunt susținute cursuri de formare profesională în domeniul Economiei Sociale și nu numai), iar în aul 2019 a fost creat Acceleratorul de Întreprinderi Sociale (administrator de grant pentru întreprinderi sociale din România, Republica Moldova și Ucraina).

În 2021 a fost lansată în cadrul UtilDeco gama de cafea premium proaspăt prăjită OPYA.

În anul 2022 ADV România a pus bazele AFIN – primul IFN din România pentru creditarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale.

În cei 20 de ani de activitate, datorită experienței și competenței din domeniul Economiei sociale și Antreprenoriatului Social, fundația Alături de Voi România a derulat peste 85 de proiecte/programe cu finanțarea internațională, locală sau din fonduri proprii. În cadrul acestor proiecte dezvoltate la nivel local/regional/național/transnațional au fost dezvolatte servicii inovative în domeniul Economiei Sociale.

În cele două decenii de activitate Fundația ADV România a fost implicată activ în promovarea și apărarea drepturilor persoanelor provenite din grupuri sociale vulnerabile, desfășurând activități de lobby și advocacy pentru sectorul ONG și oferind asistență pentru dezvoltarea ONG-urilor din România, Republica Moldova, Ucraina și Nigeria.

Activitatea ADV România a fost recunoscută la nivel național și internațional, fundația câștigând numeroase premii și distincții importante, dintre care amintim: Antreprenorul Social al Anului 2016 în cadrul competiției mondiale EY Entrepreneur Of The Year, Locul al doilea în cadrul Premiilor Europene pentru Economie Socială 2021 – secțiunea “Inovare Socială”, Premiul „Business cu impact social”- acordat în cadrul Business Days 2015 pentru dezvoltarea UtilDeco.

Echipa UtilDeco este mândră să facă parte din familia ADV România și adresează tuturor invitația de a se implica în demersul fundației de a dezvolta comunitățile și de a crea astfel o lume mai bună.

Motto-ul președintelui ADV România, Angela Achiței, caracterizează cel mai bine cei 20 de ani de activitate: „Ceea ce facem zi de zi…. ne definește practic viitorul!”, iar în cadrul grupului ADV România vom continua demersurile noastre de a crea un viitor cât mai frumos.

 

La Mulți Ani, ADV România!

UtilDeco
UtilDeco
https://www.utildeco.ro