Back

Cum să fii competitiv atunci când nu ai cele mai mici prețuri?

Marile companii au integrat deja în modelul de afaceri practici de achiziții responsabile și au înțeles că prin aceste parteneriate  ei aduc valoare în comunitățile din care fac parte și își dezvoltă afaceri de succes.

Prioritatea managerilor de achiziții este reducerea costurilor, însă managerii cu viziune strategică, care își pregătesc companiile pentru viitor, își schimbă perspectiva asupra lanțului de aprovizionare.

Acum, este important să îți cunoști furnizorii îndeaproape, să te asiguri că au o conduită etică ireproșabilă, să fii sigur că vor livra cea mai bună calitate și vor asigura servicii de top, să fii sigur că își prețuiesc angajații și că au o bună imagine în comunitate.

Decizia de a face achiziții de la o unitate protejată sau întreprindere socială de inserție nu va trece niciodată testul celui mai mic preț!

Însă, oferă 2 avantaje majore:

  • alinierea la principiile de responsbilitate socială, pentru că fiecare achiziție produce valoare socială, ceea ce atrage consumatori loiali, parteneri de încredere, o întreagă comunitate care vă susține afacerea;
  • achizițiile de bunuri și servicii se decontează în contul taxei pe dizabilitate, pentru companiile și instituțiile cu peste 50 de angajați.

De ce prețurile de vânzare practicate de unitatea protejată UtilDeco sunt mai mari?

La UtilDeco, ca și în alte companii, prețul de producție este reprezentant de costurile cu resursele umane, materii prime, consumabile, amortizări mijloace fixe și costuri indirecte.

Dar pe lângă acestea se mai adaugă și altele, specifice scopului pentru care ne-am autorizat și ca unitate protejată și ca întreprindere socială de inserție:

  1. Diferența de capacitate de muncă a persoanelor cu dizabilități. O mare parte din persoanele angajate, nu au finalizat nici 8 clase, nu au o pregătire specifică și nu au lucrat niciodată. Pe de altă parte, afecțiunile specifice dizabilității, nu le permit un efort susținut sau atenție sporită la ceea ce fac. Atâta timp cât statul nu suportă prin subvenții această diferență de capacitate de muncă, așa cum se întâmplă în alte țări, ea se regăsește în costul de producție. UtilDeco, are în prezent peste 50% normă persoane cu dizabilități implicate în procesul de producție / prestare servicii.
  2. Personal de suport angajat pentru evaluare, consiliere și orientare profesională, mediere la locul de muncă pentru o cât mai bună integrare socio-profesională. Acest lucru, implică plata unor specialiști angajați suplimentar în unitatea protejată – psihologi și consilieri de orientare profesională. Acest cost se adaugă la cel de producție.
  3. Calificare la locul de muncă. O mare parte a persoanelor cu dizabilități angajate, necesită calificare la locul de muncă, pentru că nu au pregătire în domeniu. Acestea participă gratuit la cursuri autorizate (ANC) de 40 (specializare) sau 320 de ore (calificare), derulate de către noi, care să le permită ulterior și angajarea pe piața clasică a muncii.
  4. Pierderi materii prime și consumabile. Frecvența erorilor în activitatea prestată de către o persoană cu dizabilitate, este mult mai mare decât la o persoană normală. Acest lucru, implică costuri de materii prime și consumabile mult mai mari.
  5. Produse realizate în serie mică și customizate pe client. Comparativ cu o fabrică care are o capacitate mare de producție și linii automatizate complet pentru producția în serie, în atelierele protejate, capacitatea de producție este mai mică. Ea va crește, odată cu cererea din piață. Dar la fel ca în orice afacere, e nevoie de investiții și timp.
  6. Responsabilitatea față de angajat. Unitatea noastră protejată este autorizată și ca întreprindere socială de inserție, iar conform legii, trebuie să asigurăm un nivel de salarizare de 1:8. Pentru că angajatul reprezintă cel mai de preț activ pentru noi, acesta are o serie de beneficii cum ar fi tichete de masă, transport decontat / asigurat, prime de sărbători, reduceri la pachete medicale și achitarea la zi a taxelor și impozitelor pe salarii. Suplimentar, persoanele cu dizabilități, beneficiază conform legii de mai multe pauze pe zi și mai multe zile de concedii.
  7. Servicii suplimentare de tranziție a acestor persoane spre piața muncii. Unitățile protejate sunt și un loc de tranziție a acestor persoane cu dizabilități spre piața muncii, adică angajarea în companii clasice. Pentru o cât mai bună integrare, acestea beneficiază gratuit de servicii de mediere și jobcoaching.
  8. Reinvestirea integrală a profitului pentru a susține activitatea unui centru de zi, frecventat de 60 de copii și tineri, incluziv cu dizabilități. Acționar unic al unității protejate UtilDeco Group SRL este Fundația ADV România, furnizor autorizat de servicii sociale și de economie socială, promotorul actualelor modificări la Legea 448/2006 ce vizează unitățile protejate.

În 12 de activitate, peste 350 de companii și instituții din România au ales serviciile și produsele UtilDeco, unitatea protejată în care sunt angajate 13 persoane cu dizabilități și profitul este folosit integral pentru a susține activitatea unui centru zi pentru 60 de copii și tineri, incluziv cu dizabilități.

Fiecare contract de colaborare ne ajută să menținem și să creăm mai multe locuri de muncă pentru persoanele cu șanse puține, ne ajută să oferim activități educative mai multor tineri din categorii dezavantajate.

Vă mulțumim mult și sperăm că împreună, vom aduce șanse reale de incluziune pentru persoanele din categorii vulnerabile, inclusiv cu dizabilități! ??

UtilDeco
UtilDeco
https://www.utildeco.ro