Back

Observatorul de integritate UPA – primele sesizari de practici incorecte au fost transmise catre ANPD!

In perioada aprilie – iunie 2022, mai multe organizatii autorizate ca Unitate Protejata Autorizata, au sesizat Observatorul de Integritate UPA despre faptul ca, numarul unitatilor protejate care fac intermedieri de produse si servicii a crescut exponential. Majoritatea acestor UPA nu au raportul anual publicat pe website-ul propriu (unele nu au nici website) – asa cum prevede legea 193/2020 si au realizat cifre de afaceri nerealiste raportat la obiectul de activitate si numar de angajati.

 

In cadrul Observatorului de Integritate UPA am realizat o prima analiza a tuturor unitatilor protejate si am constatat ca 36 de entitati au realizat o cifra de afaceri de 61% din total si au creat 15% locuri de munca din total, din care doar 16% pentru persoane cu dizabilitati. In concluzie, exista un aport foarte mic al acestor companii de a sprijini integrarea socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati, aspect care contravine scopului pentru care a fost acordata aceasta facilitate non-fiscala prin Legea 468/2006.

 

Raportul de analiza in care sunt incluse unitatile protejate care sunt suspecte de intermediere de produse si servicii realizate de terti, a fost transmis la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati, cei care au autorizat aceste entitati. De exemplu, exista un PFA autorizat ca UPA, cu o cifra de afaceri in anul 2021 de 1 mil euro, in timp ce, cea mai mare unitate protejata din Romania cu 71 de angajati, a realizat o cifra de afaceri de doar 210.000 euro! Sau entitati care au o productivitate lunara per angajat de 5-6 ori mai mare, decat un angajat intr-o firma clasica.

 

Raportul contine inclusiv dovezi de intermediere de produse si servicii si a vizat momentan primele 36 de unitati protejate care incalca flagrat legislatia Romaniei si prejudiciaza bugetul de stat luna de luna.

 

Raportul va fi trimis de asemenea, catre ANAF – departamentul anti-frauda, Inspectia Sociala si catre Consiliul Concurentei pentru ca, incalca prevederile autorizatiei, fraudeaza bugetul de stat si fac concurenta inclusiv firmelor clasice care nu au parteneriate cu UPA sa-si vanda marfa.

 

Pe masura ce primim raspunsuri la sesizarile noastre, vom reveni cu detalii.

 

UPDATE:

Conform adresei nr.7852/BLA/CLC/28.06.2022, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati a informat Fundatia ADV Romania ca a sesizat Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala pentru efectuarea unui control la cele 36 de unitati protejate analizate de Observatorul de Integritate UPA. Documentul este disponibil aici.

UtilDeco
UtilDeco
https://www.utildeco.ro