Back

Prima Conferință a Întreprinderilor Sociale de Inserție din România

Nu este o noutate faptul că în România persoanele ce provin din grupuri sociale vulnerabile au șanse scăzute de angajare pe piața muncii. Pentru a ajuta la dezvoltarea și la promovarea domeniului de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupuri sociale vulnerabile, RISE – Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție, din care face parte și UtilDeco, organizează alături de Comisia pentru Muncă și protecție Socială din Parlamentul României – Camera Deputaților, Prima Conferință a Întreprinderilor Sociale de Inserție din România cu tema „Integrarea pe piața muncii a lucrătorilor defavorizați prin Economia socială – Politici și practici europene”.

 

Conferința va avea loc pe 13 septembrie 2022 la Palatul Parlamentului din București și va putea fi urmărită online pe pagina de Facebook RISE .

 

Conform Legii nr. 219/2015 privind Economia Socială, întreprinderea socială este persoana juridică de drept privat care dovedește că respectă, conform actelor legale de înfiinţare şi organizare, cumulativ, definiţia şi principiile economiei sociale prevăzute în lege.

Întreprinderea socială de inserție reprezintă întreprinderea socială care are permanent cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați să reprezinte 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților, și care are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socio-profesională a persoanelor defavorizate.

Prima ediție a Conferinței Întreprinderilor Sociale de Inserție din Român va aborda aspecte referitoare la provocările actuale de pe piața muncii din România și din Europa pentru lucrătorii defavorizaţi și la rolul pe care Economia Socială îl poate avea pentru îmbunătățirea perspectivelor de angajare pentru persoanele ce provin din grupuri sociale vulnerabile.

În agenda Conferinței sunt incluse teme de discuție privind măsurile active de ocupare a forței de muncă pentru lucrătorii defavorizaţi, practici și politici la nivel național și european, achiziții publice sociale cu clauze de inserție, măsuri legislative în România în favoarea acestui sector, prevederile Planului European de Acțiune pentru Economie Socială în rândul factorilor de decizie din România.

În cadrul conferinței vor participa:

– Nicolas Schmit, Comisar european responsabil pentru Locuri de muncă și Drepturi sociale;
– Adrian Solomon, Președinte Comisia pentru Muncă și Protecție socială, Parlamentul României;
– Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, România;
– Maria Mădălina Turza, Consilier de Stat – Cancelaria Prim-Ministrului;
– Barna Tánczos, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, România;
– Mădălin Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, România;
– Patrizia Bussi, Director ENSIE, Vice-Președinte Social Economy Europe;
– Florin-Irinel Cotoșman, Președinte Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România;
– Iuliana Feclistov, Președinte Agenția Națională pentru Achiziții Publice, România;
– Victor Mesenguer, Director Social Economy Europe;

– Reprezentanți ai Comisiei Europene, ai unor autorități locale și regionale și ai unor întreprinderi sociale de inserție din Franța și Spania.

 

Conferința are loc în cadrul proiectului Erasmus+ Wise for Digital Upskilling.

 

Cu ocazia conferinței va fi lansat Obervatorul Inserției, ce va cuprinde materiale de învățare și studii de caz din țările participante la proiect. Observatorul Inserției va constitui un instrument util pentru organizațiile care vor să se implice în educația profesională și în abordarea durabilă a integrării pe piața muncii.

Urmărește online aici Prima Ediție a Conferinței Întreprinderilor Sociale de Inserție, pe 13 septembrie 2022, începând cu ora 8.30 !

UtilDeco
UtilDeco
https://www.utildeco.ro